Thursday, April 15, 2010

homemade mi kuning~



i like this..hehe
tepung gandum..
tepung jagung..
minyak masak..
air..
sukatan nye mmg secukup rasa n sesuka hati..haha..
sume nye based on experience memasak..
konon expert la..hehe
uli sehingga tepung xmelekat di tangan dan sebati..


lepas tu dipotong utk dimasukkan kt machine


ini la mesin mi yg digunakan di rumah..
boleh jugak buat kuey teow..tp xpenah cuba buat..hehe



mesin ini perlu di fix kan
sebab skru yg menahan mesin ini dari bergerak telah tanggal..hahaha
mcm ganas je..


tepung yg sudah dinipiskan perlu di tabur tepung gandum..
bagi tidak melekat dan lebih kenyal..



setelah melalui 2 peringkat proses penipisan tepung..
number 1 dan number 3..
gunakan bahagian untuk membentuk mi pula..
i love this part


kemudian masukkan dalam air yg mendidih..
biasanya bila sudah start proses menguli tepung,
air sudah mula dididihkan..
biar sehingga masak..
tapi jika terlebih masak,mi akan jadi kembang..


ini la hasilnya..
bilas dengan air utk menghilangkan lebihan tepung..
kemudian letak di dalam talam utk mudah menyejukkan..
tuang sedikit minyak masak dan kacau..
ini utk mengelakkan mi dari melekat dan berketul..

0 comments:

Post a Comment