Saturday, February 20, 2010

PuDiNG TriFLe..




hari ni percubaan membuat puding trifle..

xpenah mkn pun..buat apatah lg..

ak buat berdasarkan resipi yg ak cari kat internet..

ni resipi dia :

Bahan-bahan

1 batang swiss roll
1 tin fruit coktail
1 kotak Kristal Jelly
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad
Nestle Yogurt/whipping cream

Caranya

Layer 1:
Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail...keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2:
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3:
Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4:
Masak air panas...sukat air panas mengikut arahan kotak jelly..bancuhkan jelly tersebut dengan air panas yang disukat, tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

Layer 5: Bila jelly dah beku..sapukan Nestle Yogurt ke atasnya..kalau nak cantik lagi..taburkanlah buah strawberry atau peach keatasnya.
disebabkan ketiadaan yogurt or whipping cream..guna je la ape yg ada..sekarang tgh tunggu puding tu sejuk..hehe..xsabar nk rasa..


ni lah gambar puding trifle yang sudah siap


SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA ^__^

0 comments:

Post a Comment